Ha immunerősítés a cél bizonyos élelmiszerek fogyasztása segíthet az immunrendszer támogatásában. Ha annak a módját keressük, hogyan akadályozhatnánk meg a megfázást, az influenzát és egyéb fertőzéseket, az első lépés, ami eszünkbe juthat, hogy felkeresünk egy zöldségest/élelmiszer boltot.
Nézzük meg, hogy milyen élelmiszereket érdemes felhasználnunk étkezésünkhöz, amivel erősíthetjük immunrendszerünket – persze a teljesség igénye nélkül.
Fontos megjegyzés
A 2019-es covid-19 koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatban különösen fontos megérteni, hogy a fizikai elhatárolódáson, más néven a távolságtartáson és a megfelelő higiéniai gyakorlaton kívül semmilyen étrendkiegészítő, étrend- vagy életmódbeli módosítás nem védhet meg a COVID-19-től – jelen tudásunk szerint.
Jelenleg egyetlen kutatás sem támasztja alá, hogy bármilyen étrendkiegészítő megvédene a COVID-19 ellen.
A WHO statisztikái szerint, az egészség elsődlegesen az életstílustól függ (51%). Mivel az életstílusunk a legfontosabb tényező, és ez csak rajtunk múlik, ezért a törődés az egészségünkkel nemcsak jogunk, hanem kötelességünk is.
Nézzük át az immunerősítés 15 módját, mellyel egészségünk érdekében segíthetjük szervezetünket.
1. Citrusfélék
A legtöbb ember rögtön a C-vitaminhoz fordul, miután megfázott. Nyilván azért, mert segít megerősíteni az immunrendszert.
C-vitaminról úgy tartják, hogy növeli a fehérvérsejtek termelődését, amelyek kulcsfontosságúak a fertőzések elleni küzdelemben.
Szinte minden citrusfélének magas C-vitamin tartalma van így igen könnyű tartani a változatosságot, illetve az éppen eltervezett ételhez könnyű megtalálni a megfelelő C-vitaminforrást.
Népszerű citrusfélék közé tartozik:
Grapefruit
Narancs
Klementin
Mandarin
Citrom
Lime
Mivel a szervezet nem termel vagy tárol C-vitamint, így a napi C-vitamin folyamatos bevitele szükséges egészségünk védelme érdekében. A legtöbb felnőtt számára ajánlott napi c- vitamin mennyiség:
75 mg nőknek
90 mg férfiaknak
Ha úgy döntünk, hogy étrendkiegészítők formájában fogyasztanánk C-vitamint, ne vegyünk be több mint 2000 milligrammot (mg) naponta.
Ne feledjük azt se, hogy bár a C-vitamin segíthet a megfázásból való gyorsabb felépülésben, még nincs bizonyíték arra, hogy hatékony lenne az új koronavírussal szemben - SARS-CoV-2.
2. Kaliforniai paprika
Ha eddig azt hitted, hogy minden gyümölcs vagy zöldség közül a citrusfélék tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, akkor tévedtél. A kaliforniai paprika majdnem 3-szor annyi C-vitamin (127 mg) tartalommal bír, mint egy floridai narancs (45 mg), valamint a béta-karotin gazdag forrása is egyben.
De C-vitamin koncentráció tekintetében még mindig van jobb választás.
Az Acerola cseresznye az egyik legnagyobb C-vitamin raktár – 100 grammban 1.677,6 milligram C-vitamin van -, ennél már csak a camu camu tartalmaz nagyobb mennyiségű C-vitamint. Azok számára, akik szeretnének egy nagyobb lökést az immunrendszerük számára, érdemes néhány acerola cseresznyét vagy annak valamilyen kivonatát beilleszteni a heti étrendjébe. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelését, amelyek a szervezet elsődleges védelmi vonalai az idegen anyagok és kórokozók ellen.
Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, a C-vitamin segíthet fenntartani az egészséges bőrt. A Béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, segít megőrizni a szem és a bőr egészségét.
3. Brokkoli
A brokkoli vitaminokkal és ásványi anyagokkal van feltöltve. Tele A-, C- és E-vitaminnal, valamint rostokkal és sok más antioxidánssal a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amit a tányérra tehetünk.
A legfontosabb, amit szem elött kell tartanunk, hogyha lehet, ne főzzük meg, inkább fogyasszuk nyersen. Kutatások kimutatták, hogy a gőzölés a legjobb módja annak, hogy minél több tápanyagot megtartsunk az élelmiszerben.
Tudtad, hogy a brokkolit étrendkiegészítőkben is használják más összetevőkkel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal együtt? Így találhatsz rá: cell essence food.
4. Fokhagyma
A fokhagyma a világ szinte minden konyhájában megtalálható. Ez nemcsak intenzív és kellemes íze miatt van így, de az egészségünkre is nagyszerű hatással van.
A korai civilizációk felismerték értékét a fertőzések elleni küzdelemben. A Fokhagyma lassítja az artériák megkeményedését és – bár nincs elég bizonyíték rá-, de segít csökkenteni a vérnyomást is.
A Fokhagyma immunerősítő tulajdonsága valószínűleg abból ered, hogy nagy mennyiségben van benne kén tartalmú vegyület, mint például az allicin.
5. Gyömbér
Gyömbér egy másik összetevő, melyet sokunk azonnal felhasznál, miután megbetegedett. A gyömbér segíthet csökkenteni a gyulladást, ami segíthet csökkenteni a torokfájást és a gyulladásos betegségeket. Gyömbér segíthet a hányinger leküzdésében is.
Bár sok édes desszertben használják, a gyömbérnek nagyon hosszú története van a hagyományos és az alternatív gyógyászat különféle formáiban történő felhasználásában. A gyömbér gingerolt tartalmaz, ami kifejezetten erős pozitív hatással bír szervezetünkre. A gyömbért az emésztés elősegítésére, az émelygés csökkentésére, valamint az influenza és a megfázás elleni küzdelemre használják.
A gyömbér csökkenti a krónikus fájdalmat és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.
Ezen tulajdonságai alapján került a gyömbér az Aloe vera immune plus ivógélbe: az immunrendszer erősítéséért, aktiválja és stimulálja az aktív összetevők egyedülálló kombinációját. Az Aloe vera Immune Plus ivógél 6 immunbombát tartalmaz: gyömbér, citrom, méz, C-vitamin, cink és szelén teszi az immunrendszer specialistájává, mely holisztikusan erősíti a szervezet immunrendszerét egészen egyedülálló módon.
6. Spenót
A spenót nemcsak azért került fel a listánkat, mert gazdag C-vitaminban, számos antioxidánssal és béta-karotinnal is tele van, ami növelheti immunrendszerünk fertőzés elleni képességét.
A brokkolihoz hasonlóan a spenót akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkisebb mértékben főzzük csak meg, annak érdekében, hogy megtartsuk a benne lévő tápanyagokat. A párolással megkönnyítjük az A-vitamin felszívódását, és lehetővé tesszük, hogy más tápanyagok is felszabadulnak az oxálsavból.
A cell essence food étrend kiegészítő por alapvető tápanyagokkal látja el a sejteket. Tartalmaz például a moringa és acerola port, brokkolit, spenótot, fehér káposztát, sárgarépát és paradicsomot. De vitaminok, ásványok és enzimek is gazdagítják összetevőit, melyek egyrészt elősegítik a sejtek egészségét, másrészt a termékben található antioxidánsok védelmet nyújtanak a stressz során létrejövő oxidatív anyagok ellen.
7. Joghurt
Keress olyan joghurtot, amelynek a címkéjén az "élő és aktív kultúrák" kifejezés van nyomtatva, mint például a görög joghurt. Ezek a kultúrák serkentik az immunrendszert, hogy segítsen a betegségek elleni küzdelemben.
Az ízesített és cukros joghurt helyett próbáld ki a sima joghurtot. A sima joghurtot saját magad is gazdagíthatod egészséges gyümölcsökkel és édesítheted mézzel.
Joghurt is lehet D-vitamin forrás. Tégy a joghurtodba egy teáskanál Vita activ gyümölcs koncentrátumot, amely bogyós gyümölcsök sűrítménye és a D-vitamin mellett természetes növényi vegyületekkel, karotinoidokkal, polifenolokkal és értékes antociánnal is gazdagítod szervezetedet.
Emellett B1-, B2-, B6-vitamint, biotint, folsavat, C-, E- és K-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket (nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot, mangánt, vasat, rezet, cinket, foszfort, jódot, szelént) is tartalmaz. Ezeknek a természetes növényi vegyületeknek fontos sejtvédő és sejtmegújító szerepük van, erősítik az immunrendszert, és segítenek a szabad gyökök semlegesítésében. Erősítik a szervezet saját védelmi rendszerét, így frissebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat és nő szervezetünk ellenálló képessége.
A D-vitamin segít szabályozni az immunrendszert, és úgy gondolják, hogy növeli a szervezet természetes védelmét a betegségek ellen.
8. Mandula
Amikor a megfázás megelőzéséről és az ellenük való küzdelemről van szó, az E-vitamin hajlamos hátsó ülésre vinni a C-vitamint. Azonban az E-vitamin erős antioxidáns, kulcsfontosságú az egészséges immunrendszer tekintetében.
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy megköveteli a zsír jelenlétét a megfelelő felszívódás érdekében. A Diófélék, mint például a mandula, tele vannak a vitaminnal és egészséges zsírokkal.
A felnőtteknek naponta csak 15 mg E-vitaminra van szükségük. Egy fél csésze adag mandula, ami körülbelül 46 egész mandulát jelent, 100 százalékban fedezi az ajánlott napi mennyiséget.
Az E-vitaminban gazdag étel fogyasztásának előnyei között szerepelhet a szív- és érrendszeri betegségek, például mellkasi fájdalmak, magas vérnyomás, valamint elzáródott vagy megkeményedett artériák kezelése és megelőzése. Az E-vitamin csak növényi élelmiszerekben található meg, ideértve bizonyos olajakat, dióféléket, gabonaféléket, gyümölcsöket, búzacsírákat és persze az E-vitamin az aloe vera géljében is megtalálható.
9. Napraforgómag
A napraforgómag tele van tápanyagokkal, beleértve a foszfort, a magnéziumot, valamint a B6- és E-vitamint.
Az E-vitamin fontos az immunrendszer funkcióinak szabályozásában és fenntartásában. Egyéb élelmiszerek nagy mennyiségű E-vitamin közé tartozik az avokádó és a sötét leveles zöldek.
Napraforgómag is hihetetlenül magas szelén forrás. Csak 1 uncia, kb. 28 gramm napraforgómag egy felnőtt napi átlagos ajánlott szelénszükségletét tartalmazza. Számos, többnyire állatokon végzett kutatás vizsgálta a vírusfertőzések, például a sertésinfluenza (H1N1) elleni küzdelemben rejlő lehetőségeket szelén felhasználásával.
10. Kurkuma
Kurkuma, ezt a fényes sárga, keserű fűszert évek óta használják gyulladáscsökkentő kezelésre az osteoarthritis és rheumatoid arthritis betegségek esetén.
Kutatások azt mutatják, hogy a magas koncentrációjú kurkumin, ami a kurkuma jellegzetes színét adja, segíthet csökkenteni a testmozgás által kiváltott izomkárosodást. A Kurkumin ígéretes immunerősítő (állatkísérletek eredményei alapján) és vírusellenes tulajdonságokkal is bír.
Mindezen kijelentések megerősítéséhez azonban sokkal több kutatásra van szükség.
Az LR LIFETAKT Cell Essence termékeket különlegessé teszi a tudományosan bizonyított hatékonyságú összetevők és a "szuperélelmiszerek" bioaktív növényi anyagainak kombinációja, amelyek tökéletes szinergiában működnek. Az egyes termékek esetében ez azt jelenti, hogy a Cell Essence Regeneration például olyan regeneratív tápanyagokat tartalmaz az optimális sejttámogatás érdekében, mint Superfoodként a kurkuma, Vitaminok tekintetében a D-vitamin, folsav, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, vas, króm, magnézium, cink, szelén, réz.
Ezen összetevők javítják a sejtosztódást és a DNS-szintézist, ezáltal elősegítik a sejtek megújulását. Ezenkívül segítenek a sejtek tisztításában és a méregtelenítésben, ezzel javítják sejtjeink regenerációs képességét.
11. Zöld tea
Mind a zöld, mind a fekete teák tele vannak flavonoidokkal, egyfajta antioxidánssal. Amivel a zöld tea valóban kiemelkedik a többi teanövények közül az az epigallocatechin gallát (EGCG) szintje, mely egy másik erős antioxidáns.
Az EGCG -t vizsgáló kutatásokban kimutatták, hogy fokozza az immunrendszer működését. A fekete tea erjesztési folyamata során a sok EGCG elpusztul. A zöld tea viszont párolt és nem erjesztett, így az EGCG megmarad.
A Zöld tea az aminosav - L-theanine -, kiváló forrása. Az L-theanine segíthet a baktériumok elleni vegyületek termelésében.
A zöld tea gazdag forrása a flavonoidoknak. A fekete teával ellentétben sokkal több egyszerű flavonoidot – katechint tartalmaz. A 2012-ben a Molkeuláris Táplálás és Élemiszer Kutatás magazinban megjelent kínai tanulmányok szerint a zöld tea javítja az emlékezőképességet és a térérzékelést. A zöld tea legfőbb összetevője – Epigallokatechin-gallát (EGCG) közvetlen hatással van az idegsejtképződésre és kapcsolódásukra.
A Mind Masterhez kifejlesztett különleges, stresszcsökkentő hatóanyag-kombináció és teljesítménynövelő összetevők régóta ismertek, ebben a kombinációban azonban tökéletesen egyediek. A piacon kínált stresszcsökkentő vagy teljesítménynövelő termékek általában ezek közül csupán az egyikre építik a hatásmechanizmust. Vagy a stresszcsökkentés, vagy a mentális energia, vagy a fizikai energia növelését célozzák. A Mind Master fejlesztői egyetlen flakonba zárták mindezeket a hatóanyagokat.
12. Papaya
Papaya egy másik olyan gyümölcs, mely tele van C-vitaminnal. Egy felnőtt napi C-vitamin mennyiségének a duplája van egyetlen közepes méretű gyümölcsben. Papaya-ban egy emésztő enzim van, melynek a neve papain, amely gyulladáscsökkentő hatású.
A Papaya tisztességes mennyiségű káliumot, magnéziumot és a folsavat tartalmaz, amelyek mind előnyösek az általános egészségre.
13. Kiwi
A papayákhoz hasonló kivik természetesen tele vannak egy csomó alapvető tápanyaggal, beleértve a folsavat, a káliumot, a K-vitamint és a C-vitamint.
A C-vitamin növeli a fehérvérsejteket a fertőzés elleni küzdelemben, míg a kiwi egyéb tápanyagai a test többi részét támogatják.
14. Baromfi
Ha beteg vagy és a csirkelevesért nyúlsz, akkor többről van szó, mint a placebo hatásról, amitől jobban érzed magad. A leves segíthet csökkenteni a gyulladást, ami javíthatja a megfázás tüneteit.
Baromfi, mint a csirke és a pulyka, magas B6-vitamin-tartalmú. Körülbelül 3 uncia könnyű pulyka vagy csirkehús közel egyharmad napi ajánlott mennyiségű B6-vitamint tartalmaz.
A B-6-vitamin fontos szereplője a szervezetben jelen lévő számos kémiai reakciónak. Jelenléte létfontosságú az új és egészséges vörösvértestek kialakulásában.
A húslevesben a csontokból kifőtt zselatin, kondroitin, és egyéb tápanyagok hasznosak a bél gyógyulását és immunitását tekintve.
15. Kagylók
Nem a kagyló az első, ami felmerül bennünk, ha megpróbáljuk az immunrendszerünket erősíteni, de bizonyos típusú kagylók tele vannak cinkkel.
A cink nem kap annyi figyelmet, mint sok más vitamin és ásványi anyag, de a testünknek szüksége van rá, hogy az immunsejtek rendeltetésszerűen működjenek.
A magas cink tartalmú kagylófajták a következők:
Osztriga
Rák
Homár
Kagyló
Ne feledjük, ne lépjük túl az ajánlott napi cink mennyiséget az étrendünkben:
11 mg felnőtt férfiaknak
8 mg a legtöbb felnőtt nő
A túl sok cink gátolhatja az immunrendszer működését.
A cink hatása az idegrendszerre egyértelműen jelen van, hiszen az emberi testben több mint 300 különböző enzim létezik, amelyek működéséhez cinkre van szükség. A kutatók úgy vélik, hogy 3000 fehérjének (kb. 100 000-ből) van szüksége erre a létfontosságú ásványi anyagra.
Nemcsak a cink, de sok más tényező hozzájárulása is szükséges a jó alváshoz. A melatonin-szint döntő többségű ebben, hiszen szabályozza az alvásban és az ébren töltött időt. Megfelelő koncentrációban lefáraszt, gyorsítja az elalvást és biztosítja a mély alvást.
Night Master és a cink alvászavar esetén javítja az alvásminőséget és támogatja a melatonin alváshormon természetes képződését.
+1 Aloe vera
Az aloe vera hatásmechanizmusa a növényben lévő egyedülálló összetevők együttes hatásának köszönhető. Emiatt a szinergiahatásnak az eredménye a hatásának sokszínűsége.
A tiszta Aloe vera gél hatása a nyílt sebre gyulladáscsökkentő, hatóanyagai béltisztító tulajdonságúak. Enyhíti a fájdalmakat, gyulladáscsökkentő hatású, segíti és gyorsítja a sebgyógyulást, regenerálja a test nyálkahártyáját, kiválóan befolyásolja az emésztést és erősíti az immunrendszert.
Aloe vera ital fogyasztása:
Erősíti az ellenálló-képességet, ezáltal védettséget alakít ki a fertőzésekkel szemben.
Segíti a falósejtek (makrofágok) tevékenységét, így azok könnyebben hatástalanítják a betegségek kórokozóit, amelyek aztán gyorsabban választódnak ki a szervezetünkből.
Serkentőleg hat az anyagcserére, így az egész szervezet működését lendületbe hozzák.
Gyulladásgátló hatása miatt szervezetünk kevésbé mutat túlzott válaszreakciót (allergia).
Részt vesz a bélflóra regenerációjában, és a segít a káros baktériumok és gombás fertőzések visszaszorításában.
Nyugtató hatást gyakorol a gyomor működésére, így az kevésbé reagál ingerlékenyen.
Tisztító és salaktalanító hatása miatt szervezetünk megszabadul a káros környezeti mérgektől és salakanyagoktól.
Serkentik a sejtosztódást, ezáltal segítik szervezetünket a revitalizálásban és a tonizálásban.
További módszerek a fertőzések megelőzésére
A változatosság a megfelelő táplálkozás kulcsa. Az egyoldalú táplálkozás nem lesz elég az influenza vagy más fertőzések legyőzéséhez, meg akkor se, ha folyamatosan eszünk. Ügyelj a megfelelő mennyiségre és az ajánlott napi vitamin bevitelre, vagyis ne egyél nagy mennyiségben csak egyfajta vitamint, miközben a többiről megfeledkezel.
Egyél változatosan, alkalmanként végezz vitaminkúrát, amivel felvértezheted magad az influenza, megfázás és egyéb betegségekkel szemben, de legalábbis segítesz a szervezetednek a megfelelő „építőkövek” bevitelében.
Hiszen a tested a Te várad.
Cikkek:
Influenza és megfázás ellen aloe
Aloe gyömbéres ital kérdések és válaszok
Aloe hatóanyagai között vitaminok és ásványi anyagok
Forrás:
15 Foods That Boost the Immune System
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system
Hivatkozások:
Al-Noory AS, et al. (2013). Antihyperlipidemic effects of ginger extracts in alloxan-induced diabetes and propylthiouracil-induced hypothyroidism in (rats). DOI:
10.4103/0974-8490.112419
Bukowski JF, et al. (2008). L-Theanine intervention enhances human gammadelta t lymphocyte function. DOI:
10.1111/j.1753-4887.2007.00013.x
Catanzaro M, et al. (2018). Immunomodulators inspired by nature: A review on curcumin and echinacea.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30373170
FoodData Central. (2019).
fdc.nal.usda.gov/index.html
Garlic. (2016).
nccih.nih.gov/health/garlic
Grant WB, et al. (2020). Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. DOI:
10.3390/nu12040988
Hossain CF, et al. (2015). Analgesic principle from Curcuma amada. DOI:
10.1016/j.jep.2015.01.018
Kurihara S, et al. (2010). Effects of (l)-cystine and (l)-theanine supplementation on the common cold: A randomized, double-blind, and placebo-controlled trial. DOI:
10.4061/2010/307475
Lakhan SE, et al. (2015). Zingiberaceae extracts for pain: A systematic review and meta-analysis.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4436156/
Lee S, et al. (2018). Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049644/
McFarlin BK, et al. (2016). Reduced inflammatory and muscle damage biomarkers following oral supplementation with bioavailable curcumin.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802396/
Moghadamtousi SZ, et al. (2014). A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. DOI:
10.1155/2014/186864
Nance CL, et al. (2014). Regulation of innate immune recognition of viral infection by epigallocatechin gallate. DOI:
10.1016/j.jaci.2013.12.876
Pandey S, et al. (2016). Anti-inflammatory and immunomodulatory properties of carica papaya. DOI:
10.3109/1547691X.2016.1149528
Pourmasoumi M, et al. (2018). The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. DOI:
10.1016/j.phymed.2018.03.043
Rennard BO, et al. (2000). Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. DOI:
10.1378/chest.118.4.1150
Selenium: Fact sheet for consumers. (2019).
ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-Consumer
Shoojadoost B, et al. (2018). Dietary selenium supplementation enhances antiviral immunity in chickens challenged with low pathogenic avian influenza virus subtype H9N2. DOI:
10.1016/j.vetimm.2018.12.002
Steinbrenner H, et al. (2015). Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. DOI:
10.3945/an.114.007575
Varshney R, et al. (2016). Garlic and heart disease. DOI:
10.3945/jn.114.202333
Vitamin B6: Fact sheet for health professionals. (2020).
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional
Vitamin C: Fact sheet for consumers. (2019).
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer
Vitamin E: Fact sheet for consumers. (2020).
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer
Yuan G-F. (2009). Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722699/
Zinc: Fact sheet for consumers. (2019).
ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer