Immunerősítés 15 módja

Immunerősítés 15 módja

Ha immunerősítés a cél bizonyos élelmiszerek fogyasztása segíthet az immunrendszer támogatásában. Ha annak a módját keressük, hogyan akadályozhatnánk meg a megfázást, az influenzát és egyéb fertőzéseket, az első lépés, ami eszünkbe juthat, hogy felkeresünk egy zöldségest/élelmiszer boltot.

Nézzük meg, hogy milyen élelmiszereket érdemes felhasználnunk étkezésünkhöz, amivel erősíthetjük immunrendszerünket – persze a teljesség igénye nélkül.

Fontos megjegyzés
A 2019-es covid-19 koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatban különösen fontos megérteni, hogy a fizikai elhatárolódáson, más néven a távolságtartáson és a megfelelő higiéniai gyakorlaton kívül semmilyen étrendkiegészítő, étrend- vagy életmódbeli módosítás nem védhet meg a COVID-19-től – jelen tudásunk szerint.

Jelenleg egyetlen kutatás sem támasztja alá, hogy bármilyen étrendkiegészítő megvédene a COVID-19 ellen.

A WHO statisztikái szerint, az egészség elsődlegesen az életstílustól függ (51%). Mivel az életstílusunk a legfontosabb tényező, és ez csak rajtunk múlik, ezért a törődés az egészségünkkel nemcsak jogunk, hanem kötelességünk is.

Nézzük át az immunerősítés 15 módját, mellyel egészségünk érdekében segíthetjük szervezetünket.

Citrusfélék immunerősítés

1. Citrusfélék

A legtöbb ember rögtön a C-vitaminhoz fordul, miután megfázott. Nyilván azért, mert segít megerősíteni az immunrendszert.

C-vitaminról úgy tartják, hogy növeli a fehérvérsejtek termelődését, amelyek kulcsfontosságúak a fertőzések elleni küzdelemben.

Szinte minden citrusfélének magas C-vitamin tartalma van így igen könnyű tartani a változatosságot, illetve az éppen eltervezett ételhez könnyű megtalálni a megfelelő C-vitaminforrást.

Népszerű citrusfélék közé tartozik:
Grapefruit
Narancs
Klementin
Mandarin
Citrom
Lime

Mivel a szervezet nem termel vagy tárol C-vitamint, így a napi C-vitamin folyamatos bevitele szükséges egészségünk védelme érdekében. A legtöbb felnőtt számára ajánlott napi c- vitamin mennyiség:
75 mg nőknek
90 mg férfiaknak

Ha úgy döntünk, hogy étrendkiegészítők formájában fogyasztanánk C-vitamint, ne vegyünk be több mint 2000 milligrammot (mg) naponta.

Ne feledjük azt se, hogy bár a C-vitamin segíthet a megfázásból való gyorsabb felépülésben, még nincs bizonyíték arra, hogy hatékony lenne az új koronavírussal szemben - SARS-CoV-2.

2. Kaliforniai paprika

Ha eddig azt hitted, hogy minden gyümölcs vagy zöldség közül a citrusfélék tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, akkor tévedtél. A kaliforniai paprika majdnem 3-szor annyi C-vitamin (127 mg) tartalommal bír, mint egy floridai narancs (45 mg), valamint a béta-karotin gazdag forrása is egyben.

De C-vitamin koncentráció tekintetében még mindig van jobb választás.

Az Acerola cseresznye az egyik legnagyobb C-vitamin raktár – 100 grammban 1.677,6 milligram C-vitamin van -, ennél már csak a camu camu tartalmaz nagyobb mennyiségű C-vitamint. Azok számára, akik szeretnének egy nagyobb lökést az immunrendszerük számára, érdemes néhány acerola cseresznyét vagy annak valamilyen kivonatát beilleszteni a heti étrendjébe. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelését, amelyek a szervezet elsődleges védelmi vonalai az idegen anyagok és kórokozók ellen.

Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, a C-vitamin segíthet fenntartani az egészséges bőrt. A Béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, segít megőrizni a szem és a bőr egészségét.

Brokkoli immunerősítés

3. Brokkoli

A brokkoli vitaminokkal és ásványi anyagokkal van feltöltve. Tele A-, C- és E-vitaminnal, valamint rostokkal és sok más antioxidánssal a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amit a tányérra tehetünk.

A legfontosabb, amit szem elött kell tartanunk, hogyha lehet, ne főzzük meg, inkább fogyasszuk nyersen. Kutatások kimutatták, hogy a gőzölés a legjobb módja annak, hogy minél több tápanyagot megtartsunk az élelmiszerben.

Tudtad, hogy a brokkolit étrendkiegészítőkben is használják más összetevőkkel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal együtt? Így találhatsz rá: cell essence food.

4. Fokhagyma

A fokhagyma a világ szinte minden konyhájában megtalálható. Ez nemcsak intenzív és kellemes íze miatt van így, de az egészségünkre is nagyszerű hatással van.

A korai civilizációk felismerték értékét a fertőzések elleni küzdelemben. A Fokhagyma lassítja az artériák megkeményedését és – bár nincs elég bizonyíték rá-, de segít csökkenteni a vérnyomást is.

A Fokhagyma immunerősítő tulajdonsága valószínűleg abból ered, hogy nagy mennyiségben van benne kén tartalmú vegyület, mint például az allicin.

Gyömbér

5. Gyömbér

Gyömbér egy másik összetevő, melyet sokunk azonnal felhasznál, miután megbetegedett. A gyömbér segíthet csökkenteni a gyulladást, ami segíthet csökkenteni a torokfájást és a gyulladásos betegségeket. Gyömbér segíthet a hányinger leküzdésében is.

Bár sok édes desszertben használják, a gyömbérnek nagyon hosszú története van a hagyományos és az alternatív gyógyászat különféle formáiban történő felhasználásában. A gyömbér gingerolt tartalmaz, ami kifejezetten erős pozitív hatással bír szervezetünkre. A gyömbért az emésztés elősegítésére, az émelygés csökkentésére, valamint az influenza és a megfázás elleni küzdelemre használják.

A gyömbér csökkenti a krónikus fájdalmat és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ezen tulajdonságai alapján került a gyömbér az Aloe vera immune plus ivógélbe: az immunrendszer erősítéséért, aktiválja és stimulálja az aktív összetevők egyedülálló kombinációját. Az Aloe vera Immune Plus ivógél 6 immunbombát tartalmaz: gyömbér, citrom, méz, C-vitamin, cink és szelén teszi az immunrendszer specialistájává, mely holisztikusan erősíti a szervezet immunrendszerét egészen egyedülálló módon.

6. Spenót

A spenót nemcsak azért került fel a listánkat, mert gazdag C-vitaminban, számos antioxidánssal és béta-karotinnal is tele van, ami növelheti immunrendszerünk fertőzés elleni képességét.

A brokkolihoz hasonlóan a spenót akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkisebb mértékben főzzük csak meg, annak érdekében, hogy megtartsuk a benne lévő tápanyagokat. A párolással megkönnyítjük az A-vitamin felszívódását, és lehetővé tesszük, hogy más tápanyagok is felszabadulnak az oxálsavból.

A cell essence food étrend kiegészítő por alapvető tápanyagokkal látja el a sejteket. Tartalmaz például a moringa és acerola port, brokkolit, spenótot, fehér káposztát, sárgarépát és paradicsomot. De vitaminok, ásványok és enzimek is gazdagítják összetevőit, melyek egyrészt elősegítik a sejtek egészségét, másrészt a termékben található antioxidánsok védelmet nyújtanak a stressz során létrejövő oxidatív anyagok ellen.

Joghurt immunerősítés

7. Joghurt

Keress olyan joghurtot, amelynek a címkéjén az "élő és aktív kultúrák" kifejezés van nyomtatva, mint például a görög joghurt. Ezek a kultúrák serkentik az immunrendszert, hogy segítsen a betegségek elleni küzdelemben.

Az ízesített és cukros joghurt helyett próbáld ki a sima joghurtot. A sima joghurtot saját magad is gazdagíthatod egészséges gyümölcsökkel és édesítheted mézzel.

Joghurt is lehet D-vitamin forrás. Tégy a joghurtodba egy teáskanál Vita activ gyümölcs koncentrátumot, amely bogyós gyümölcsök sűrítménye és a D-vitamin mellett természetes növényi vegyületekkel, karotinoidokkal, polifenolokkal és értékes antociánnal is gazdagítod szervezetedet.

Emellett B1-, B2-, B6-vitamint, biotint, folsavat, C-, E- és K-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket (nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot, mangánt, vasat, rezet, cinket, foszfort, jódot, szelént) is tartalmaz. Ezeknek a természetes növényi vegyületeknek fontos sejtvédő és sejtmegújító szerepük van, erősítik az immunrendszert, és segítenek a szabad gyökök semlegesítésében. Erősítik a szervezet saját védelmi rendszerét, így frissebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat és nő szervezetünk ellenálló képessége.

A D-vitamin segít szabályozni az immunrendszert, és úgy gondolják, hogy növeli a szervezet természetes védelmét a betegségek ellen.

8. Mandula

Amikor a megfázás megelőzéséről és az ellenük való küzdelemről van szó, az E-vitamin hajlamos hátsó ülésre vinni a C-vitamint. Azonban az E-vitamin erős antioxidáns, kulcsfontosságú az egészséges immunrendszer tekintetében.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy megköveteli a zsír jelenlétét a megfelelő felszívódás érdekében. A Diófélék, mint például a mandula, tele vannak a vitaminnal és egészséges zsírokkal.

A felnőtteknek naponta csak 15 mg E-vitaminra van szükségük. Egy fél csésze adag mandula, ami körülbelül 46 egész mandulát jelent, 100 százalékban fedezi az ajánlott napi mennyiséget.

Az E-vitaminban gazdag étel fogyasztásának előnyei között szerepelhet a szív- és érrendszeri betegségek, például mellkasi fájdalmak, magas vérnyomás, valamint elzáródott vagy megkeményedett artériák kezelése és megelőzése. Az E-vitamin csak növényi élelmiszerekben található meg, ideértve bizonyos olajakat, dióféléket, gabonaféléket, gyümölcsöket, búzacsírákat és persze az E-vitamin az aloe vera géljében is megtalálható.

9. Napraforgómag

A napraforgómag tele van tápanyagokkal, beleértve a foszfort, a magnéziumot, valamint a B6- és E-vitamint.

Az E-vitamin fontos az immunrendszer funkcióinak szabályozásában és fenntartásában. Egyéb élelmiszerek nagy mennyiségű E-vitamin közé tartozik az avokádó és a sötét leveles zöldek.

Napraforgómag is hihetetlenül magas szelén forrás. Csak 1 uncia, kb. 28 gramm napraforgómag egy felnőtt napi átlagos ajánlott szelénszükségletét tartalmazza. Számos, többnyire állatokon végzett kutatás vizsgálta a vírusfertőzések, például a sertésinfluenza (H1N1) elleni küzdelemben rejlő lehetőségeket szelén felhasználásával.

Kurkuma immunerősítés

10. Kurkuma

Kurkuma, ezt a fényes sárga, keserű fűszert évek óta használják gyulladáscsökkentő kezelésre az osteoarthritis és rheumatoid arthritis betegségek esetén.

Kutatások azt mutatják, hogy a magas koncentrációjú kurkumin, ami a kurkuma jellegzetes színét adja, segíthet csökkenteni a testmozgás által kiváltott izomkárosodást. A Kurkumin ígéretes immunerősítő (állatkísérletek eredményei alapján) és vírusellenes tulajdonságokkal is bír.

Mindezen kijelentések megerősítéséhez azonban sokkal több kutatásra van szükség.

Az LR LIFETAKT Cell Essence termékeket különlegessé teszi a tudományosan bizonyított hatékonyságú összetevők és a "szuperélelmiszerek" bioaktív növényi anyagainak kombinációja, amelyek tökéletes szinergiában működnek. Az egyes termékek esetében ez azt jelenti, hogy a Cell Essence Regeneration például olyan regeneratív tápanyagokat tartalmaz az optimális sejttámogatás érdekében, mint Superfoodként a kurkuma, Vitaminok tekintetében a D-vitamin, folsav, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, vas, króm, magnézium, cink, szelén, réz.

Ezen összetevők javítják a sejtosztódást és a DNS-szintézist, ezáltal elősegítik a sejtek megújulását. Ezenkívül segítenek a sejtek tisztításában és a méregtelenítésben, ezzel javítják sejtjeink regenerációs képességét.

Zöld tea immunerősítés

11. Zöld tea

Mind a zöld, mind a fekete teák tele vannak flavonoidokkal, egyfajta antioxidánssal. Amivel a zöld tea valóban kiemelkedik a többi teanövények közül az az epigallocatechin gallát (EGCG) szintje, mely egy másik erős antioxidáns.

Az EGCG -t vizsgáló kutatásokban kimutatták, hogy fokozza az immunrendszer működését. A fekete tea erjesztési folyamata során a sok EGCG elpusztul. A zöld tea viszont párolt és nem erjesztett, így az EGCG megmarad.

A Zöld tea az aminosav - L-theanine -, kiváló forrása. Az L-theanine segíthet a baktériumok elleni vegyületek termelésében.

A zöld tea gazdag forrása a flavonoidoknak. A fekete teával ellentétben sokkal több egyszerű flavonoidot – katechint tartalmaz. A 2012-ben a Molkeuláris Táplálás és Élemiszer Kutatás magazinban megjelent kínai tanulmányok szerint a zöld tea javítja az emlékezőképességet és a térérzékelést. A zöld tea legfőbb összetevője – Epigallokatechin-gallát (EGCG) közvetlen hatással van az idegsejtképződésre és kapcsolódásukra.

A Mind Masterhez kifejlesztett különleges, stresszcsökkentő hatóanyag-kombináció és teljesítménynövelő összetevők régóta ismertek, ebben a kombinációban azonban tökéletesen egyediek. A piacon kínált stresszcsökkentő vagy teljesítménynövelő termékek általában ezek közül csupán az egyikre építik a hatásmechanizmust. Vagy a stresszcsökkentés, vagy a mentális energia, vagy a fizikai energia növelését célozzák. A Mind Master fejlesztői egyetlen flakonba zárták mindezeket a hatóanyagokat.

12. Papaya

Papaya egy másik olyan gyümölcs, mely tele van C-vitaminnal. Egy felnőtt napi C-vitamin mennyiségének a duplája van egyetlen közepes méretű gyümölcsben. Papaya-ban egy emésztő enzim van, melynek a neve papain, amely gyulladáscsökkentő hatású.

A Papaya tisztességes mennyiségű káliumot, magnéziumot és a folsavat tartalmaz, amelyek mind előnyösek az általános egészségre.

13. Kiwi

A papayákhoz hasonló kivik természetesen tele vannak egy csomó alapvető tápanyaggal, beleértve a folsavat, a káliumot, a K-vitamint és a C-vitamint.

A C-vitamin növeli a fehérvérsejteket a fertőzés elleni küzdelemben, míg a kiwi egyéb tápanyagai a test többi részét támogatják.

14. Baromfi

Ha beteg vagy és a csirkelevesért nyúlsz, akkor többről van szó, mint a placebo hatásról, amitől jobban érzed magad. A leves segíthet csökkenteni a gyulladást, ami javíthatja a megfázás tüneteit.

Baromfi, mint a csirke és a pulyka, magas B6-vitamin-tartalmú. Körülbelül 3 uncia könnyű pulyka vagy csirkehús közel egyharmad napi ajánlott mennyiségű B6-vitamint tartalmaz.

A B-6-vitamin fontos szereplője a szervezetben jelen lévő számos kémiai reakciónak. Jelenléte létfontosságú az új és egészséges vörösvértestek kialakulásában.

A húslevesben a csontokból kifőtt zselatin, kondroitin, és egyéb tápanyagok hasznosak a bél gyógyulását és immunitását tekintve.

15. Kagylók

Nem a kagyló az első, ami felmerül bennünk, ha megpróbáljuk az immunrendszerünket erősíteni, de bizonyos típusú kagylók tele vannak cinkkel.

A cink nem kap annyi figyelmet, mint sok más vitamin és ásványi anyag, de a testünknek szüksége van rá, hogy az immunsejtek rendeltetésszerűen működjenek.

A magas cink tartalmú kagylófajták a következők:
Osztriga
Rák
Homár
Kagyló

Ne feledjük, ne lépjük túl az ajánlott napi cink mennyiséget az étrendünkben:
11 mg felnőtt férfiaknak
8 mg a legtöbb felnőtt nő

A túl sok cink gátolhatja az immunrendszer működését.

A cink hatása az idegrendszerre egyértelműen jelen van, hiszen az emberi testben több mint 300 különböző enzim létezik, amelyek működéséhez cinkre van szükség. A kutatók úgy vélik, hogy 3000 fehérjének (kb. 100 000-ből) van szüksége erre a létfontosságú ásványi anyagra.

Nemcsak a cink, de sok más tényező hozzájárulása is szükséges a jó alváshoz. A melatonin-szint döntő többségű ebben, hiszen szabályozza az alvásban és az ébren töltött időt. Megfelelő koncentrációban lefáraszt, gyorsítja az elalvást és biztosítja a mély alvást.

Night Master és a cink alvászavar esetén javítja az alvásminőséget és támogatja a melatonin alváshormon természetes képződését.

Aloe vera

+1 Aloe vera

Az aloe vera hatásmechanizmusa a növényben lévő egyedülálló összetevők együttes hatásának köszönhető. Emiatt a szinergiahatásnak az eredménye a hatásának sokszínűsége.

A tiszta Aloe vera gél hatása a nyílt sebre gyulladáscsökkentő, hatóanyagai béltisztító tulajdonságúak. Enyhíti a fájdalmakat, gyulladáscsökkentő hatású, segíti és gyorsítja a sebgyógyulást, regenerálja a test nyálkahártyáját, kiválóan befolyásolja az emésztést és erősíti az immunrendszert.

Aloe vera ital fogyasztása:
    Erősíti az ellenálló-képességet, ezáltal védettséget alakít ki a fertőzésekkel szemben.
    Segíti a falósejtek (makrofágok) tevékenységét, így azok könnyebben hatástalanítják a betegségek kórokozóit, amelyek aztán gyorsabban választódnak ki a szervezetünkből.
    Serkentőleg hat az anyagcserére, így az egész szervezet működését lendületbe hozzák.
    Gyulladásgátló hatása miatt szervezetünk kevésbé mutat túlzott válaszreakciót (allergia).
    Részt vesz a bélflóra regenerációjában, és a segít a káros baktériumok és gombás fertőzések visszaszorításában.
    Nyugtató hatást gyakorol a gyomor működésére, így az kevésbé reagál ingerlékenyen.
    Tisztító és salaktalanító hatása miatt szervezetünk megszabadul a káros környezeti mérgektől és salakanyagoktól.
    Serkentik a sejtosztódást, ezáltal segítik szervezetünket a revitalizálásban és a tonizálásban.

További módszerek a fertőzések megelőzésére

A változatosság a megfelelő táplálkozás kulcsa. Az egyoldalú táplálkozás nem lesz elég az influenza vagy más fertőzések legyőzéséhez, meg akkor se, ha folyamatosan eszünk. Ügyelj a megfelelő mennyiségre és az ajánlott napi vitamin bevitelre, vagyis ne egyél nagy mennyiségben csak egyfajta vitamint, miközben a többiről megfeledkezel.

Egyél változatosan, alkalmanként végezz vitaminkúrát, amivel felvértezheted magad az influenza, megfázás és egyéb betegségekkel szemben, de legalábbis segítesz a szervezetednek a megfelelő „építőkövek” bevitelében.

Hiszen a tested a Te várad.

 


Cikkek:

Influenza és megfázás ellen aloe

Colostrum és az influenza

Gyömbér erős gyulladásgátló

Aloe gyömbéres ital kérdések és válaszok

Mind Master és a zöld tea

Cink alvászavar esetén

Aloe hatóanyagai között vitaminok és ásványi anyagok

Aloe ital fogyasztása mire jó

E-vitamin hiány oka

Cell essence a sejterősítő

 


Forrás:

15 Foods That Boost the Immune System
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system

Hivatkozások:

Al-Noory AS, et al. (2013). Antihyperlipidemic effects of ginger extracts in alloxan-induced diabetes and propylthiouracil-induced hypothyroidism in (rats). DOI:
10.4103/0974-8490.112419
Bukowski JF, et al. (2008). L-Theanine intervention enhances human gammadelta t lymphocyte function. DOI:
10.1111/j.1753-4887.2007.00013.x
Catanzaro M, et al. (2018). Immunomodulators inspired by nature: A review on curcumin and echinacea.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30373170
FoodData Central. (2019).
fdc.nal.usda.gov/index.html
Garlic. (2016).
nccih.nih.gov/health/garlic
Grant WB, et al. (2020). Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. DOI:
10.3390/nu12040988
Hossain CF, et al. (2015). Analgesic principle from Curcuma amada. DOI:
10.1016/j.jep.2015.01.018
Kurihara S, et al. (2010). Effects of (l)-cystine and (l)-theanine supplementation on the common cold: A randomized, double-blind, and placebo-controlled trial. DOI:
10.4061/2010/307475
Lakhan SE, et al. (2015). Zingiberaceae extracts for pain: A systematic review and meta-analysis.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4436156/
Lee S, et al. (2018). Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049644/
McFarlin BK, et al. (2016). Reduced inflammatory and muscle damage biomarkers following oral supplementation with bioavailable curcumin.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802396/
Moghadamtousi SZ, et al. (2014). A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. DOI:
10.1155/2014/186864
Nance CL, et al. (2014). Regulation of innate immune recognition of viral infection by epigallocatechin gallate. DOI:
10.1016/j.jaci.2013.12.876
Pandey S, et al. (2016). Anti-inflammatory and immunomodulatory properties of carica papaya. DOI:
10.3109/1547691X.2016.1149528
Pourmasoumi M, et al. (2018). The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. DOI:
10.1016/j.phymed.2018.03.043
Rennard BO, et al. (2000). Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. DOI:
10.1378/chest.118.4.1150
Selenium: Fact sheet for consumers. (2019).
ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-Consumer
Shoojadoost B, et al. (2018). Dietary selenium supplementation enhances antiviral immunity in chickens challenged with low pathogenic avian influenza virus subtype H9N2. DOI:
10.1016/j.vetimm.2018.12.002
Steinbrenner H, et al. (2015). Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. DOI:
10.3945/an.114.007575
Varshney R, et al. (2016). Garlic and heart disease. DOI:
10.3945/jn.114.202333
Vitamin B6: Fact sheet for health professionals. (2020).
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional
Vitamin C: Fact sheet for consumers. (2019).
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer
Vitamin E: Fact sheet for consumers. (2020).
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer
Yuan G-F. (2009). Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722699/
Zinc: Fact sheet for consumers. (2019).
ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer

 

Immunerősítés 15 módja