A probiotikumok és a prebiotikumok napjainkban egyaránt nagy témák a táplálkozásban. Annak ellenére, hogy hasonlóan hangzanak, a kettő különböző szerepet játszik az egészségünkben. Probiotikumok jótékony baktériumok, a Prebiotikumok pedig a prebiotikumok élelmiszere. Megmagyarázzuk, mit kell tudni a kettőről.
Mik azok a probiotikumok és a prebiotikumok?
A prebiotikumok és a probiotikumok egyaránt fontosak az emberi egészség szempontjából. Azonban különböző szerepeik vannak:
Probiotikumok: Ezek bizonyos élelmiszerekben vagy kiegészítőkben található élő baktériumok. Számos egészségügyi előnnyel járhatnak.
Prebiotikumok: Ezek az anyagok olyan szénhidrátokból (főleg rostokból) származnak, amelyeket az ember nem tud megemészteni. A bélben lévő hasznos baktériumok megeszik ezt a rostot.
A bélbaktériumok, amelyeket együttesen bélflóra vagy bélmikrobiota néven neveznek, számos fontos funkciót látnak el a szervezetben.
A probiotikumok és a prebiotikumok kiegyensúlyozott mennyiségének fogyasztása segíthet abban, hogy ezeknek a baktériumoknak megfelelő egyensúlya legyen a bél mikrobiotája egészséges egyensúlyaként.
Összegzés:
A probiotikumok jótékony baktériumok, amelyek megtalálhatók bizonyos élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben. A prebiotikumok olyan típusú rostok, amelyek táplálják az emésztőrendszer barátságos baktériumait.
Miért hasznosak a bélbaktériumok?
Az emésztőrendszerben található jó baktériumok segítenek megvédeni a káros baktériumoktól és gombáktól.
A 2013-as tanulmány (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983973/) a bélben lévő baktériumokról megerősíti, hogy e jó baktériumtípusok széles skálája elősegítheti az immunrendszer működését, javíthatja a depresszió tüneteit és elősegítheti többek között az elhízás kezelését (1).
Ezenkívül néhány bélbaktérium K-vitamint és rövid láncú zsírsavakat képez.
A vastagbelet bélelő sejtek fő tápanyagforrásai a rövid láncú zsírsavak. Elősegítik az erős bélgátat, amely segít elkerülni a káros anyagok, vírusok és baktériumok felszívódását. Ez szintén segít csökkenteni a gyulladást, és csökkentheti a rák kockázatát (2).
Összegzés:
A bélbaktériumok sokféle biológiai feladatot segítenek ellátni. Fontos táplálékkal szolgálnak az emésztőrendszert bélelő sejtek számára is.
Hogyan befolyásolja az étel a bél mikrobiotáját?
Az elfogyasztott étel fontos szerepet játszik a jó és a rossz bélbaktériumok egyensúlyában.
Például a magas cukortartalmú és magas zsírtartalmú étrend negatívan befolyásolja a bélbaktériumokat, és hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához és más állapotokhoz (3, 4 ).
Ha rendszeresen rossz baktériumokat eszünk, azok gyorsabban növekedhetnek és könnyebben beépülhetnek, anélkül, hogy a hasznos baktérium akadályozná őket (5).
A káros baktériumok és a kevésbé egészséges bélflóra szintén társult a magasabb testtömeg-indexhez (BMI) (6).
Ezenkívül a peszticidekkel kezelt élelmiszereknek negatív hatása lehet a bélbaktériumokra, bár ennek megerősítéséhez további kutatásokra van szükség ( 7 ,8).
Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az antibiotikumok tartós változásokat okozhatnak bizonyos baktériumtípusokban, különösen gyermekkorban és serdülőkorban.
Mivel az antibiotikumok használata annyira elterjedt, a kutatók most azt vizsgálják, hogy ez hogyan okozhat egészségügyi problémákat az emberek későbbi életében ( 9 ,10).
Összegzés:
Az elfogyasztott ételek befolyásolják a bélbaktériumokat. A kémiai maradványok és az antibiotikumok szintén megzavarhatják a bélbaktériumok egyensúlyát.
Melyek a prebiotikus ételek?
Mielőtt drága prebiotikus étrend-kiegészítőket vásárolsz, ne feledd, hogy sok étel természetesen is tartalmazza azokat.
Ez azért van, mert a prebiotikumok a zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben található rosttípusok.
Az emberek nem képesek megemészteni az ilyen típusú rostokat, de a jó bélbaktériumaid meg tudják emészteni őket.
Íme az ételek, amelyekben magas a prebiotikus rosttartalom:
hüvelyesek, bab és borsó
zab
banán
bogyók
Csicsóka (nem azonos a szokásos articsókával)
spárga
pitypang zöldek
fokhagyma
póréhagyma
hagyma
Az egyik dolog, amit a jó bélbaktériumok a prebiotikus rostokkal tesznek, az az, hogy rövid láncú zsírsavvá változtatja ez a butirát.
A butirátot alaposan tanulmányozták, és bebizonyosodott, hogy rövid láncú zsírsavak, például a butirát nélkül megőrzése nehézkes ( 11 ).
Összegzés:
A prebiotikumok olyan rosttípusok, amelyeket az emberek nem tudnak megemészteni, de a bélbaktériumaid képesek. Az ilyen típusú rostok olyan tápanyagokat biztosítanak a baktériumok számára, amelyek támogatják az egészséges emésztést és az immunrendszer működését.
Melyek a probiotikus ételek?
Sok olyan probiotikus étel is létezik, amely természetesen tartalmaz hasznos baktériumokat, például joghurtot.
Kiváló minőségű, sima joghurt élő kultúrákkal fantasztikus kiegészítője lehet az étrendnek, ha hasznos baktériumokat szeretnél fogyasztani.
Az erjesztett ételek szintén nagyszerű lehetőségek, mivel hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek az ételben természetesen előforduló cukorban vagy rostban fejlődnek.
Erjesztett élelmiszerek példái:
savanyú káposzta
kimcsi
kombucha tea
kefir (tej és tejtermék)
egyes savanyúságok (pasztörizálatlan)
egyéb savanyított zöldség (pasztörizálatlan)
Ha erjesztett ételeket fogyasztasz probiotikus előnyei miatt, ügyelj arra, hogy ne pasztőrözzék őket, mivel ez a folyamat elpusztítja a baktériumokat.
Ezen élelmiszerek némelyike szinbiotikusnak is tekinthető, mert mind a baktériumokat, mind a prebiotikus rostforrást tartalmazza a baktériumok táplálkozásához.
Néhány példa a szinbiotikus ételekre: sajt, kefir és savanyú káposzta.
Összegzés:
A probiotikus ételek természetesen hasznos baktériumokat tartalmaznak. Sok ilyen étel elkészíthető otthon, vagy megvásárolható élelmiszerboltban.
Szedjek-e probiotikus étrend-kiegészítőket?
A probiotikus étrend-kiegészítők olyan tabletták, porok vagy folyadékok, amelyek élő hasznos baktériumokat vagy élesztőt tartalmaznak.
Nagyon népszerűek és könnyen megtalálhatók, mégsem mindegyik éri meg a pénzét. Nem mindegyikük rendelkezik azonos típusú baktériumokkal vagy azonos koncentrációval. Számos olyan termék is található a piacon, amelyek a hatékonyság igazolása nélkül állítják, hogy hatékony (12).
Rendszerint nem tartalmaznak rostos táplálékforrásokat a baktériumok számára, ami akadályozhatja hatékonyságukat, ha valaki nem ezekkel az ételekkel eszi.
Egyes probiotikus étrend-kiegészítőket úgy tervezték, hogy a jobb hatás érdekében a baktériumokat egészen a vastagbélig vigyék, míg mások valószínűleg nem jutnak túl a gyomorsav feloldó hatásán ( 13 ).
Vannak olyan személyek, akiknek nem szabad probiotikumot szedni, vagy akiknél súlyosbodhatnak a tünetek, például a vékonybél baktériumainak túlburjánzása (SIBO) vagy az étrend-kiegészítő összetevőire érzékeny emberek esetén.
A probiotikumok megfelelő törzse azonban hihetetlenül előnyös lehet egyes emberek számára. Ez a törzs típusától, a termék formulájától, a termék minőségétől és a tárolástól függ. (14, 15).
Mint minden étrend-kiegészítő esetében, érdemes konzultálni egy olyan egészségügyi szakemberrel, aki jártas a probiotikumokban.
Összegzés:
A probiotikus kiegészítőket úgy tervezték, hogy nagyon specifikus baktériumfajtákat juttassanak az emberi bélbe. Azonban nem minden probiotikus étrend-kiegészítő tartalmaz azonos minőségű vagy azonos mennyiségű baktériumot.
Probiotikumok és prebiotikumok: összegzés
A bélbaktériumok egyensúlyának fenntartása az egészség számos szempontja szempontjából fontos.
Ehhez fogyasszon sok prebiotikus és probiotikus ételt, mivel ezek elősegítik a jó és a rossz bélbaktériumok közötti legideálisabb egyensúlyt.
Beszélj egészségügyi szolgáltatóddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy mindegyikből megfelelő mennyiséget fogyasztasz-e. Lehetséges, hogy túlzásokba esel, vagy mellékhatásai lehetnek rád nézve.
A probiotikumokkal és azok egészségügyi előnyeivel kapcsolatos további bizonyítékokon alapuló információkért olvasd el a kapcsolódó cikkeinket is.
Probiotikum12 immunerősítő
A Probiotikum12 összesen 1 milliárd probiotikus baktériumot tartalmaz kapszulánként - 12 baktériumtörzsre felosztva. Ez a kombináció optimális egyensúlyban és tisztán tartja a bélrendszert, és ebben a formában egyedülálló a világon.
A Probiotic12 a következő értékes baktériumtörzsekből áll össze:
Bifidobacterium Iongum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium lactis
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus casei
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus bulgaricus
Streptococcus thermophilus
Miért válasszam az immunerősítő Pro12 immunerősítőt?
A Pro12 szabályozza a bélflórát, 12 baktériumtörzzsel, kapszulánként 1 milliárd hasznos baktériummal támogatja immunrendszerünket, amelyek biztonságos útjáról a bélben az egyedi mikrokapszulák gondoskodnak. Nagyszerű immunerősítő.
Szabályozza a bélflórát: a hasznos és betegséget okozó baktériumok természetes egyensúlya dönt egészségünk vagy betegségünk felől. Ha ez felborul, könnyebb-súlyosabb betegségekkel kell megküzdenünk. Az irritábilis bélszindrómától szenvedők számára a béltisztító kúrát javasoljuk.
Az ember jó közérzete szorosan összefügg a bélrendszerben található baktériumok helyes egyensúlyától.
A fenti kísérletek szerint a probiotikumok alkalmazásának számos előnyös élettani hatása lehet:
laktóz intolerancia kezelése
végbélrák megelőzése
koleszterinszint csökkentése
vérnyomás csökkentése
immunrendszer erősítése
fertőzések megelőzése
bélgyulladás-csökkentő hatás
ásványi anyagok és nyomelemfelvétel javítása
vastagbélgyulladás (colitis)
irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése esetében
Támogasd szervezeteted évente egy probiotikum kúra elvégzésével!
Cikkek:
Tisztítókúra aloe vera segítségével
Forrás:
Probiotics and Prebiotics: What’s the Difference?
https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-prebiotics
8 Health Benefits of Probiotics
https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics
Probiotics 101: A Simple Beginner's Guide
https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101
The 7 Best Probiotics, According to a Dietitian
https://www.verywellfit.com/best-probiotics-4163636
Hivatkozások:
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983973/
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463067/
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4578152/
4.https://academic.oup.com/advances/article/11/3/616/5614218
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5385025/
6.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29409054/
7.https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-019-0635-4
8.https://www.nature.com/articles/s41598-018-29376-9
9.https://www.pcori.org/research-results/2015/looking-effects-antibiotic-use-childhood-obesity-and-growth-pcornet%C2%AE
10.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5301467/
11.https://mbio.asm.org/content/10/1/e02566-18
12.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28644359/
13.https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2020.00160/full#h3
14.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6306248/
15.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29581563/